Har du sedlar undanlagda någonstans? I någon sparbössa, gömma, skåp eller liknande? Gamla 20-, 50- och 1000-kronorssedlar blir ogiltiga efter 30 juni. Se till att betala med dem före dess.

Den 30 juni går tre sedlar i pension. Det är 20-kronorssedeln med Selma Lagerlöf, 50-kronorssedeln med Jenny Lind och 1000-kronorssedeln med Gustav Vasa.

Sedlarna har till stor del redan ersatts av nya som kom förra året. Riksbanken byter ut de gamla av säkerhetsskäl. De nya sedlarna har detaljer som är svårare att förfalska.

Gamla 20-, 50- och 1000-lappar går alltså inte att betala med i handeln efter 30 juni. I två månader, fram till 31 augusti, kan du sätta in dem i insättningsautomater eller kontakta ditt bankkontor och boka en tid med dem.

Från 1 juli kan du som vill växla in gamla sedlar vända dig till Riksbanken.

I oktober i år kommer nästa omgång av nya kontanter. Två sedlar och tre mynt. Enkronor och femkronor får ny design. De gamla blir ogiltiga sommaren 2017.

Riksbanken löser in alla svenska ogiltiga sedlar, så länge det inte finns någon misstanke om att de har koppling till något brott, exempelvis värdetransportrån.

Riksbanken löser endast in sedlar om det totala värdet på sedlarna är mer än 100 kronor. Anledningen är en administrationsavgift på 100 kronor per ärende oavsett hur många sedlar eller hur stort belopp som skickas in.

Så här löser du in ogiltiga sedlar via Riksbanken
Du kan lösa in ogiltiga sedlar på två olika sätt:

Alternativ 1
Använd Riksbankens Webbformulär där du fyller i dina uppgifter direkt på webben och därefter skickar sedlarna till Riksbanken.

Alternativ 2
Fylla i Riksbankens Blankett och skicka tillsammans med sedlarna till Riksbanken.

Töm sparbössan!
Alla mynt utom 10-kronan blir ogiltiga 2017. Använd dina mynt redan nu! Det kan finnas begränsningar för bank och handel att ta emot mynt så var ute i god tid!